Home » Blog » Zijn parabenen, sulfaten en siliconen in haarproducten slecht voor je haar?

Zijn parabenen, sulfaten en siliconen in haarproducten slecht voor je haar?

De verpakking van je shampoo onder de douche lezen, je hebt het vast wel eens gedaan wanneer je stond weg te dromen onder de warme douchestraal en nog even wil treuzelen voordat je gaat afdrogen. Maar wat houden al die vreemde namen op de verpakking nu eigenlijk in? Wat zijn parabenen, siliconen en sulfaten? En waarom zou dit wel of niet goed zijn voor je haar? In dit blog leg ik je graag uit waar je op moet letten, zonder een technisch verhaal op te hangen!

Wat zijn parabenen?

Wat je vaak tegenkomt in de winkel zijn haarproducten met parabenen. Eigenlijk worden parabenen in allerlei verschillende producten toegevoegd. Het wordt namelijk gebruikt als conserveermiddel om producten langer houdbaar te maken. Je vindt parabenen bijvoorbeeld ook in deodorant, douchegel en etenswaren zoals sauzen. Er is veel discussie over of parabenen wel veilig zijn. Niet zo zeer om wat het met je haar doet, maar voornamelijk om welke invloed parabenen hebben op het hormoonstelsel. Daar zijn de meningen nog behoorlijk over verdeeld. Wil jij geen risico lopen? Kies dan voor haarproducten zonder parabenen. 

Welke producten zijn geschikt voor mij?

Sulfaten slecht voor je haar?

Een vraag die ik regelmatig in de salon te horen krijg, is of sulfaten slecht zijn voor je haar. Kort samengevat zijn sulfaten een soort zeep. Het zorgt voor diepe reiniging van je haar en je hoofdhuid en veroorzaakt veel schuim. Het is een super goedkope grondstof, wat maakt dat veel fabrikanten het toevoegen in hun haarproducten. Maar of het wel goed is voor je haar, hoofdhuid en lichaam? Eigenlijk niet. Dit omdat je talg op je hoofd nodig hebt. Talg voedt namelijk je haar en hoofdhuid en geeft het een beschermlaagje tegen invloeden van buitenaf. Als je je haar en hoofdhuid gaat reinigen met haarproducten met sulfaten, haal je eigenlijk de beschermlaag weg. Dit kan resulteren in erg droog haar en bijvoorbeeld een geïrriteerde hoofdhuid.

Siliconen in haarproducten

Herken je dat gevoel dat je je haar lekker aan het wassen bent en het hierna vol glans is en lekker glad aanvoelt? Waarschijnlijk zitten er dan siliconen in je haarproducten! Nu vraag je jezelf vast af waarom siliconen slecht zijn voor je haar. Het zorgt toch voor een heerlijk gevoel en een mooie uitstraling? Ik kan me goed voorstellen dat je dit fijn vindt, maar wanneer je een langere tijd gebruik maakt van haarproducten met siliconen, zul je het tegenovergestelde resultaat gaan zien. 

Siliconen brengen namelijk een plastic laagje om je haar aan wat water en belangrijke ingrediënten voor je haar afstoot. Goede ingrediënten komen dan niet meer tot in de kern van je haar. Het kan na verloop van tijd gaan knopen en zwaar aanvoelen, vooral wanneer er siliconen in het haarproduct zitten die niet oplosbaar zijn met water. Doordat er telkens een laagje om je haar heen wordt gelegd, wordt je haar futloos en breekbaar. Vaak hebben mensen ook erg droog haar door de siliconen in haarproducten.

Je kan het zelf nagaan of jouw haarproducten siliconen bevatten. Wanneer nat haar wat in de badkamer ligt zwaar en plakkerig is, zo zwaar dat je het niet meer goed weg kan halen, 

dan bevatten je haarproducten veel siliconen. Dit merk ik ook bij klanten in de salon. Hun haar is veel moeilijker op te vegen van de vloer na het knippen wanneer zij producten met siliconen gebruiken.

Wanneer je haarproducten aanschaft, kun je het beste kijken of de producten wateroplosbare siliconen bevatten. Wanneer je deze haarproducten uitspoelt, lost dit ook direct het plastic randje om je haar op. Wil je graag ontdekken welke haarproducten goed bij jouw haar passen? Vul dan de haartest in.

ga naar de haartest

Welke haarproducten zijn geschikt?


Sta je nu op het punt om al je haarproducten direct in de prullenbak te gooien? Wacht heel even! Het is niet mijn bedoeling geweest je in de stress te brengen, dit is helemaal niet nodig. Voordat je gaat beginnen met nieuwe haarproducten is het eerst belangrijk om op te schrijven wat je nu ervaart met jouw haar. Waar loop je tegenaan? Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Wat voel je precies wanneer je je shampoo en conditioner gebruikt? Is je haar droog of breekt het snel af? Schrijf het voor jezelf op! Via de online haarcoach kan je dit meenemen tijdens het invullen van de haartest. Met de uitslag van deze test zie je precies welke haarproducten het beste zijn voor jouw haartype. 

Mocht je hulp nodig hebben, dan mag je altijd contact met me opnemen! Ik help je uiteraard graag met jouw zoektocht naar perfect haar. ☺

Liefs,

Angela

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *