Home » Blog » Brossig Haar en Haaruitval: De Impact van Hormonale Disbalans

Brossig Haar en Haaruitval: De Impact van Hormonale Disbalans

Hormonen, de sturende krachten achter ons lichaam, spelen een essentiële rol in onze gezondheid. Wanneer hormonen uit balans raken, kan dit een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een van de meest zichtbare gevolgen van hormonale disbalans is haarproblemen, waaronder broos haar en haaruitval. In dit artikel duiken we dieper in op hoe hormonale disbalans het haar beïnvloedt en hoe je de tekenen van een disbalans kunt herkennen.

Wat is Hormonale Disbalans?

Hormonale disbalans is een toestand waarin de hormonen in het lichaam niet in de juiste verhoudingen voorkomen. Hormonen fungeren als boodschappers en regelen verschillende lichaamsfuncties, waaronder groei, metabolisme en voortplanting. Wanneer deze hormonen niet in balans zijn, kunnen er diverse gezondheidsproblemen ontstaan, waaronder haarproblemen zoals broos haar en haaruitval.

Hoe Beïnvloedt Hormonale Disbalans het Haar?

  1. Overmatig Testosteron: Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron, maar in verschillende hoeveelheden. Een teveel aan mannelijk hormoon, zoals testosteron, bij vrouwen kan leiden tot haaruitval. Dit staat bekend als androgene alopecia en manifesteert zich vaak als dunner wordend haar en kale plekken.
  2. Oestrogeentekort: Oestrogeen, een hormoon dat van invloed is op de haargroei, kan verminderen bij vrouwen naarmate ze de menopauze naderen. Dit kan leiden tot haaruitval en het haar kan er minder levendig uitzien.
  3. Schildklierproblemen: De schildklier reguleert de stofwisseling en heeft invloed op de haargroei. Zowel een te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) als een te snelle werking (hyperthyreoïdie) kunnen haarproblemen veroorzaken.
  4. Cortisolniveaus: Stress kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus, wat kan resulteren in verhoogde haaruitval bij langdurige stressperioden.

Hoe Herken je Hormonale Disbalans?

  1. Haarverlies: Het meest voor de hand liggende teken van hormonale disbalans in relatie tot haarproblemen is overmatig haarverlies. Als je merkt dat je haar dunner wordt of dat je meer haar verliest dan normaal, kan dit een indicatie zijn van een disbalans.
  2. Veranderingen in Haarkwaliteit: Andere aanwijzingen voor hormonale disbalans zijn veranderingen in de textuur van je haar. Het kan broos, droog en futloos lijken.
  3. Gewichtsschommelingen: Grote gewichtsschommelingen, vooral als gevolg van hormonale schommelingen, kunnen leiden tot haarverlies.

Ik wil grip hebben op mijn hormonen! Plan met mij een gratis 1:1 gesprek

Aanpak

Als je vermoedt dat hormonale disbalans de oorzaak is van je haarproblemen, is het van essentieel belang om professioneel medisch advies in te winnen. Een aanpassing aan je levensstijl zou sowieso een must zijn om de hormonen terug in balans te brengen.

Naast medische behandelingen zijn er enkele stappen die je kunt nemen om je haar gezond te houden:

  1. Evenwichtige Voeding: Voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten zijn van cruciaal belang voor gezond haar.
  2. Stressmanagement: Onderzoek waar je stress van krijgt en pak deze aan.
  3. Haarverzorging: Gebruik milde shampoos en vermijd overmatig gebruik van hitte- en chemische behandelingen die het haar kunnen beschadigen.

Hormonale disbalans kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar, resulterend in problemen zoals broos haar en haaruitval. Het is van vitaal belang om de tekenen van een disbalans te herkennen en indien nodig medische hulp te zoeken. Met een gezonde levensstijl kun je de gezondheid van je haar verbeteren en haarverlies verminderen.

Over Angela

Met meer dan 20 jaar ervaring weet ik precies welke methoden effectief zijn om je haar voller en glanzender te maken. Mijn persoonlijke begeleiding stelt me in staat om de haarproblemen van mijn klanten grondig te analyseren en een doelgerichte aanpak te ontwikkelen. Mijn missie is om vrouwen te helpen hun zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze vol zelfvertrouwen en met weelderig haar door het leven kunnen gaan. Ik begrijp dat het niet alleen om het haar gaat, maar ook om hoe je je voelt. Met mooi en gezond haar voel je je beter in je vel, straal je positiviteit uit en trek je succes aan. En ik gun jou dat stralende gevoel! Daarom ben ik altijd beschikbaar om je te ondersteunen en samen te werken aan jouw haar en energieniveau.

Wil je graag levendig en voller haar? Plan dan een gratis 1:1 gesprek van 30 minuten

Ik verheug mij om jou te mogen helpen!

Liefs Angela

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *