Home » Blog » Wat te doen bij haaruitval?

Wat te doen bij haaruitval?

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem, en vaak zijn onze dagelijkse gewoonten de boosdoeners. Van het gebruik van verkeerde haarproducten tot voedingskeuzes, verschillende factoren kunnen een rol spelen bij dunner wordend haar. In deze blog gaan we dieper in op enkele oorzaken van haaruitval en wat je kunt doen om haaruitval aan te pakken.

Haaruitval voorkomen, 5 belangrijke overwegingen:

1. Verkeerde Haarproducten: De Impact van Sulfaten en Chemische Stoffen

Veel commerciële haarproducten bevatten agressieve sulfaten en chemische stoffen die het haar kunnen beschadigen. Hoewel niet iedereen gevoelig is voor sulfaten en chemische stoffen, kunnen mensen met een gevoelige hoofdhuid of bij dun haar er last van krijgen. Sulfaten zijn krachtige reinigingsmiddelen die de natuurlijke oliën op de hoofdhuid en het haar strippen. Dit kan leiden tot uitdroging van de hoofdhuid, waardoor het haar broos en vatbaar wordt voor breuk en uitval. Dit is dan ook de reden dat ik in mijn winkel kies voor goede verantwoorde haarproducten.

2. Voeding als Basis: Dunner Wordend Haar door Verkeerde Voeding

Ons haar weerspiegelt vaak onze algehele gezondheid. Onevenwichtige voeding kan leiden tot dunner wordend haar en ontdek welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een gezonde haargroei. Eiwitten, omega 3, Vit A, E, C, Biotine, Zink en voor hydratie water. Laat in je voedingspatroon genoeg noten, zaden, kip, wild, vis, groene groenten, rode of paarse vruchten, kiwi. Neem ter ondersteuning een extra haarsupplement voor de gedurende 3 maanden om resultaat op te merken.

3. Overmatig Gebruik van Hittetools: Een Hittegolf voor Je Haar

Föhn, stijltang, krultang – ze kunnen wonderen verrichten, maar overmatig gebruik ervan kan je haar beschadigen. Laat je haar eens vaker aan de lucht drogen of gebruik een fohn op een lage temperatuur. Gebruik altijd een hittebeschermer en kijk goed als deze geschikt is voor de haartool die je gaat gebruiken.

4. Menopauze: Veranderingen in Haarstructuur

Met het ouder worden verliest ons haar vaak zijn rekbaarheid, en menopauze kan specifieke uitdagingen met zich meebrengen. De hormonen schommelen en hebben daardoor extra ondersteuning nodig. Ondersteun je haar door extra vitamines te nemen en pas zo nodig je voedingspatroon aan door toevoeging van extra groene groenten en vermijd suikers zoveel mogelijk. Tijdens de menopauze ervaren vrouwen vaak schommelingen in hormoonniveaus, zoals een afname van oestrogeen. Sommige commerciële verzorgingsproducten bevatten synthetische hormoon ontregelaars en chemicaliën die de hormonale balans kunnen verstoren. Organische producten bevatten vaak minder potentieel schadelijke stoffen. Kies voor goede producten die organisch zijn.

5. Stress: Boosdoener van haaruitval

  1. Telogene faseverschuiving: Ons haar doorloopt een cyclus van groei (anagene fase), overgang (catagene fase) en rust (telogene fase). Tijdens perioden van ernstige stress kan een groot aantal haarzakjes tegelijkertijd in de rustfase gaan, wat leidt tot overmatig haarverlies na een paar maanden.
  2. Hormonale veranderingen: Stress kan leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, wat op zijn beurt de productie van andere hormonen in het lichaam beïnvloedt. Disbalans in hormonen kan haarverlies veroorzaken.
  3. Bloedtoevoer naar de hoofdhuid: Stress kan de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar de hoofdhuid verminderen. Dit kan de voeding van de haarzakjes belemmeren en bijdragen aan haaruitval.
  4. Immuunsysteemrespons: Chronische stress kan het immuunsysteem beïnvloeden, resulterend in ontstekingsreacties die haarzakjes kunnen beschadigen en haarverlies kunnen veroorzaken.
  5. Trichotillomanie: Sommige mensen ervaren tijdens stressvolle periodes het onbewuste trekken aan hun eigen haar, een aandoening die trichotillomanie wordt genoemd. Dit kan ook leiden tot aanzienlijk haarverlies.

Zodra de stressfactoren verminderen of verdwijnen, kan het haar meestal weer beginnen te groeien. Het is echter ook mogelijk dat langdurige of chronische stress bijdraagt aan langduriger haarverlies.

Het beheersen van stress is dus niet alleen belangrijk voor je algehele welzijn, maar het kan ook bijdragen aan het behoud van een gezonde haargroei. Als je merkt dat je haaruitval ervaart als gevolg van stress, overweeg dan ontspanningstechnieken, stressmanagementstrategieën. De app die ik gebruik voor ontspanning is die van de Meditation moments van Michael en Cindy Pilarczyk.

Een gezonde haarroutine omvat meer dan alleen het gebruik van de juiste producten. Het vereist aandacht voor voeding, lifestyle en het vermijden van schadelijke gewoonten. Door bewuste keuzes te maken, kun je haaruitval voorkomen en streven naar een glanzende, gezonde haardos op elke leeftijd.

Wil je graag dat ik over een onderwerp een blog maak? Reageer dan in de reacties met je suggestie.

Liefs Angela

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *